Sommarens och sensommarens skörd hemma i stan….

 

Efter snart fyra dagars regn, som i och för sig behövs, så tittade jag tillbaka på lite bilder och vad denna sommar gett oss för skörd här hemma i stan. Inte lätt att ha planteringar att ta hand om på två ställen då vi oftast är nästan hela sommaren på landet, får se hur vi gör nästa år….om vi koncentrerar oss på ett ställes odlingar.

Hemma i våras satte jag i alla fall tomater, jag planterade två skivor från en ekologisk vanlig tomat. jag la den i en kruka med planteringsjord, la tomatskivan ovanpå och täckte med lite jord. Efter ett par veckor hade det kommit upp ca 7-10 små plantor/ tomatskiva, från de två tomatskivor jag planterade. Jag planterade om och tog hand om ca 6 stycken, de har för mig gett så mycket tomater, ca 50 st. Är så glad att jag lyckades från grunden med dem. Alla är inte klara än och har inte fått färg, men en del är klara, får se hur länge de klarar sig ute för kylan innan jag får ta in dem och låta dem bli klara.

Nästa sak jag odlade var krukgurkor, där lyckades jag få en som klarade sig. hade flera på gång men då bara sonen var hemma och skulle sköta bevattningen, gick det sådär :), men jag får vara glad för den lilla som blev.

Smultron har vi haft mycket här hemma, gott att gå och plocka av och stoppa i munnen, det tycker även hunden som går och äter direkt ifrån plantan.

Rabarber har vi haft gått om då vi kunnat göra både pajer, haft i smoothie och i den blandsaft vi gjort med jordgubbar och rabarber och även ren rabarbersaft.

Sättpotatis köpte jag tidigt i våras och förgrodde, satte sen ner dem i tre tunnor, fördelat på kanske 4 potatisar i varje tunna. Skörden blev god och vi fick potatis till ca 4 måltider, härligt och smakade fantastiskt gott. Roligt att äta och använda sådant som vi själva odlat fram, Lycka!

 

Fortsätter nog i regnet att titta på sommarens bilder för att kunna värma mig lite 🙂 Efter kvällens mat blir det skogsrundan med vovven.

Må så gott! Kram Agnetha

 

Pannkakslunch på gråskär….

Härlig vy att laga mat på…tittar på måsarna och båtar som åker förbi när man väntar på att pannkakorna ska bli klara….

Idag blev det en tur till gråskär, vi tog med oss lunch ut på ön för att kunna stanna en stund. Jag förberedde hemma på morgonen och vispade ihop pannkakssmet som jag hade i en tupperwareburk med lock på med mig i kylväskan. Smeten var lätt att steka med sen, då den stått och dragit till sig en stund i kylväskan.  Mer som var med var, flytande margarin, jordgubbssylt och färska jordgubbar.

Receptet till pannkakorna jag använde mig av var:

2 ägg, 8 dl mjölk, 4 dl vetemjöl(eller glutenfritt mjöl), 1/2 tsk salt. Smeten drog till sig i sin tid i kylväskan och var sen lätt att steka med.

Pannkakorna serverades med jordgubbssylt och färsk jordgubbar.

Jag har under mina år på sjön funderat ut, och sparat på mig kastruller och stekpannor som jag kan använda på grillen på sjön, mina s.k. båtsaker. Jag har en båtlåda som jag ska visa er framöver där jag antingen kan ha många olika kökssaker i som man har nytta av på sjön eller så packar jag dagen/dagarnas saker jag behöver för matlagningen som ej behöver vara i kylväskan.

Dagens efterrätt blev kaffe och en hemmagjord chokladboll 🙂

Syns lite dåligt, men tog kort på bergshällen där någon annan besökare hade ristat in en gubbe på hällen 🙂

Må så gott! /Kram Agnetha

Ta dagarna som de kommer och lite mat….

     

Efter ett par veckor in på semestern märker man att kroppen och hjärnan har vant sig vid att ta dagen som den kommer, njuta av att inte ha alla timmar inrutat och veta vad man ska göra, stressa eller alla krav man har på sig och detta är så välbehövligt och skönt….för både kropp och knopp…

Dagarna på sjön är fantastiska där man slappnar av och bara är… sitta med fötterna i vattnet på en bergshäll och läsa en god bok (jag läste boken om hunden Arthur på bilden) det är livskvalitè för mig. Skala färskpotatis i sjön, sätta på vår lilla grill och koka potatisen där på.. tar lite tid…men tid har vi ju på semestern…. I vår kylväska hade vi med burkskinka, grädde, sill, gräddfil, saltgurka, vanlig gurka, tomat, gräslök och dill.

Detta blev en god, lättlagad och somrig lunch på sjön. Fortsätt njut av sommaren /Agneta

Fin kväll att titta till båten….

Kvällspromenad vid skymning med vovven…så vacker kväll….tittar till båten….ser på det lugna vattnet- ett helt gäng gäss kommer och skränar och landar nedanför Hersö och har träff :)…går vidare i sommarkvällen och syrsorna spelar sina melodier som låter som en sommardans – underbara sommar…..