Tjuvstartar lite…..

…..mysigt med varm glögg efter en långpromenad med hunden….

Mina ärvda små moccakoppar som jag fått från min lilla pappa, passade bra som glöggmuggar.

Det blev den traditionella blossaglöggen denna gång, pepparkakor med grönmögelost, mmmmm….

Må så gott! Kram Agnetha

Snart dags att pimpa pumpan….

Höstlovet är nu här och snart dags att pimpa pumpan….Här brukar det vara ungdomarna som tycker detta är kul, men när alla förutom sonen har flyttat hemifrån blir det nog jag som får ta över stafettpinnen, ska bli kul att testa, har aldrig gjort det förut. Undrar om jag ska göra något med innehållet i pumpan? Min mamma gjorde alltid pumpasoppa…Kanske ska kolla in hennes gamla recept och se om jag hittar det. Vi får se 🙂

 

Nästa helg är alla helgonahelgen med allt vad det innebär, det kan vara både fest och en tanke till de som inte finns med oss längre….

Ups… kom på att vi ställer om klockan i helgen till vintertid….nästa vecka är det mörkt när man tuffar hem från jobbet…….

Nu lite mer kaffe…

Må så gott! Kram Agnetha

Dåligt nät….

    

På grund av dåligt nät igår kommer gårdagens uppdatering idag istället.

Jobbade fm och sen efter lunch in till stan för ett eget medarbetarsamtal hos min chef, gick bra och kändes bra! Efter det flanerade jag omkring på stan en stund och tittade i lite inredningsbutiker. Det har kommit flera mysiga affärer att titta i och med mycket fina detaljer och härlig känsla i dessa butiker, två favoriter är Esq och Blooming design.

Vid halv fyra mötte jag upp min bästis och namne Agneta för en babbelfika, var ett tag sen nu så vi hade mycket att ta igen 🙂

Vi gick till Babettes Kafferi, så mysigt därinne och framförallt när det började skymma med alla tända ljus.

  

En kaffe, babbel och en mysig stund är lisa för själen.

Må så gott! Kram Agneta

God morgon sköna söndag…..

…..god morgon… skön lugn start på söndagen med frukost vid morgontv. Vi var hos goda grannarna på middag igår kväll, gott och trevligt som vanligt. Så det är skönt med en lugn morgon…..

Denna helgen har vi rensarhelg, vi har sen en tid tillbaka bokat denna helg med våra ungdomar, de ska gå igenom sina skolsaker, sparade saker sen skolåren och även gå igenom leksaker, kläder osv. Vi kommer inte bli klara denna helgen men en bit på väg….det är så skönt och befriande att rensa och slänga tycker jag 🙂 Snart fortsätter vi…..

Denna bilden tog jag en solig dag i veckan på min hundpromenad.

 

      

Lycklig kille denna söndag morgon…………

Fresta i höstmörkret med en….

….Lysande läcker fiskgryta/soppa….

Detta åt vi till kvällsmat igår, så gott!

      

Fiskgryta med smak av saffran: för 4 personer.

400gr torskfilé, 300 gr laxfilé, 1/2 purjolök, 1/2 gul lök, 1 msk smör, 1 vitlöksklyfta, 1 1/2 tsk tomatpuré, 1 1/2 tsk salt, 1 tsk timjan, 1 tsk basilika, 2 1/2 dl vitt vin, 1 1/2 fiskbuljongtärning, 2 1/2 dl grädde, 1 dl creme fraiche, 2 dl vatten, 1 paket saffran á 1/2 g, 300 gr räkor med skal. (Om man vill kan man även ha i 1 burk musslor, jag skippade det.)

Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjolöken, skala och hacka löken. Smält smöret i en stor gryta. Fräs löken ett par min tills den blivit mjuk. Pressa ner vitlöksklyftan. Blanda i tomatpuré, salt, timjan och basilika. Fräs detta en kort stund. Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par min. Häll i grädde, creme fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 min.

Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm. Lägg dem i grytan och sjud ytterligare 8 min tills fisken blivit fast. Skala räkorna, tillsätt dem och ev musslorna. Hetta upp snabbt och servera genast, gärna med ett gott bröd och vitlöksmajonnäs.

Vitlöksmajonnäs: 2 dl majonnäs blandas med en pressad vitlöksklyfta, några droppar vitvinsvinäger och en ”dutt” cayennepeppar. Rör samman allting och servera till soppan.

Lycka till!

 

Nu skynda, dags att åka för ett besök hos en sjukgymnast, har haft problem med en inflammation i en axel som inte vill ge sig, får se vad hon säger….

Må gott i höstsolen, Kram Agnetha

 

Hösten kräver sin soppa….

Hösten är fantastisk vacker, denna morgon kom första frosten, så snart faller nog de flesta löven. För mig är hösten soppornas tid. Det är så gott på kvällen att sörpla varm och god soppa, med ett gott bröd till. Denna vecka har det blivit två soppor, först blev det en köttfärssoppa, recept kommer här:

Detta behövs till 4 potioner:

400 gr nötfärs
1 gul lök
1 1/2 dm purjolök
1 msk matfett
1 1/2 buljongtärning (köttbuljong)
1 liter vatten
2 msk tomatpurè
2 potatisar
4 dl strimlad vitkål (ca 150 gr)
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm koriander
Gör så här:
hacka löken. Strimla purjolöken.
fräs lök och purjolök i matfett i en kastrull.
Tillsätt köttfärsen och fräs den väl.
tillsätt buljongtärningar, vatten och tomatpurè.
Låt soppan koka upp.
Skala potatisen och riv eller skär den grovt. Lägg i potatis och vitkål i soppan och låt den koka tills vitkålen är lagom mjuk.
Smaksätt med salt, peppar och koriander.
Servera soppan med en klick creme fraiche eller gräddfil. Garnera med färsk koriander eller persilja.
Servera med något gott bröd!
Lycka till!
Kram Agnetha

 

Helgen som var….

…..gick i fixartecken… och lite mys….

Tänd brasa till frukosten på landet är så härligt, bästa morgonen på veckan när man vaknar där, tänd brasa, frukost och morgontv….

Plantering, gräva upp och om, förbereda för vintern, lökar i….

 

Eftermiddagspromenad i höstskrud….

 

Torkat av utemöbler och packat in dem. Plockat in lampor, krukor, kvastar i vår friggebod. Haha vår altan blir som ett stort dansgolv när allt plockas bort 🙂

Båten har plockats upp, torkats av, plockats ur och även den blivit inpackad.

 

När vi var klara med allt blev det paj bak, promenad och sen fika när vi kom hem.  Uppkrupna i soffan med kaffe och paj, en god bok eller med datorn i knät. En skön efm innan kvällens mat skulle fixas.

Recept på pajen kommer här:

Agnethas äppelkaka

Valfri mängd bär- jag blandade blåbär, hallon och jordgubbar som jag hade i frysen på landet, strödde ett par msk socker över dem och sen blandade jag:

175 gr smör, 1 1/2 dl socker, 1 1/2 dl vetemjöl, 1 1/2 dl havregryn och 3 msk grädde eller mjölk.

Allt blandas i  en kastrull och låtes sjudas upp. fördela det sen över bären/frukten. Sätt in i ugnen på 200 grader i 20-30 min. Låt svalna lite innan det äts med vaniljsås eller vaniljglass.

Lycka till!

Kram Agnetha

Senaste månaden del 3…Palmaresan…

 

 

Startade vår resa från Skavsta torsdagen den 21/9 kl: 15:35 och landade i Palma kl:19:10.

Väl framme efter en kort taxiresa från flygplatsen, checkade vi in och sen tog vi en skön promenad ut med stråket i den ljumna luften, så härligt att vara här igen….

Vi bodde på UR Portofino som ligger ett stenkast från ”vår” strand och lokalkrogen precis vid vattnet och promenaden. Här tillbringar vi vår mesta tid med att bada, sola, läsa och bara ta igen oss. Vi hade tur denna resa med 5 dagar sol och ca 30 grader och 25 grader i vattnet. D-vitamin är tankad för vintern:)

Det är 2,5 km in till Palma dit vi cyklar in till flera gånger i veckan för att flanera, titta i butiker och äta god mat.

   

På lördagen hyrde vi bil och begav oss till den lilla byn Santanyi, där de har marknad i den gamla byn, så trångt, mysigt och mycket folk.

   

Härlig matmarknad i en del av denna marknad med diverse frukter, grönsaker, blommor och mat.

Vi avslutade dagen med att åka till den stora fina stranden Es trenc, för mat och bad innan vi åkte tillbaka till hotellet.

Vi har kallat detta en matresa 🙂 , då vi ätit på flera mysiga restauranger med god mat och service. Här åt vi på en tapasrestaurang i närheten av Portixol.

Sitta med denna vy mätt och belåten, samtala med mannen och titta på folklivet är balsam för själen.

Ett nytt shoppingcenter invigdes för ett år se i närheten av flygplatsen, dit tog vi en taxi en dag och shoppade lite.

Två veckor innan vi åkte beställde vi bord på La Perla, ryktena om god mat och en fantastisk miljö stämde mycket väl.

Vi skålade i bubbel, åt en fantastisk god fiskrätt med gott vin till, med en efterföljande efterrätt innan vi mycket nöjda cyklade tillbaka till hotellet.

Sista morgonkaffet, en stor Kaffe americano, mmmm.

    

Sista dagen, tisdagen spenderades på ”vår” egna strand, lugnt och skönt med sol, bad och en god bok.

Flög sen hem vid 21 på kvällen, landade lite försenade på Skavsta vid 00:30, bil hem i en timma och somnade sen gott.

En fantastiskt skön och avkopplande resa som vi bär med oss i själen länge…

Må så gott!  Kram Agnetha

Senaste månaden del 2…..

             

I mitten av september var jag, mina syskon tillsammans med del av våra familjer hos min ena bror vid deras lantställe utanför Vimmerby. Min pappa som varit dålig under hela våren hade tidigare i sommar fått plats på ett äldreboende. När vi lämnade och flyttade honom blev det mycket saker som vi körde till deras lantställe för genomgång senare under hösten, så det var alltså nu.

Det gick ganska fort och smidigt, så det var skönt och vi vände senare hemåt med en full bil av saker.

Min brors lantställe är som en liten gård som ligger vid en gammal kvarn. Han har köpt sig en liten traktor som både stora som små tycker om att köra. Min man har haft det som en stor önskan att någon gång få köra traktor, så detta tillfälle var lyckan gjord. Min bror körde ur den ur garaget och mannen fick köra och lasta ut en gräsbal med skopan och lasta på släpkärran. Lyckan var total…..:)

En härlig höstdag i smålandsskogarna.

Kram Agnetha

Senaste månaden del 1…Skogens Skafferi….

          

Lingon har jag plockat inför vintern för egengjord lingonsylt.

 

  Lite blåbär har jag plockat, fanns inte så mycket hos oss på landet, men lite blev det….

 

Svamp, svamp, svamp, härligt, plockat mycket svamp, framför allt trattisar, men lite gula också…. så gott och härligt att ha i vinter…..

Smultron plockade vi i somras till frukost eller bara gott för stunden, inte bara vi tvåbenta som tycker om detta, även vår fyrbenta vän älskar smultron…..

För att hinna ikapp senaste månaden delar jag upp den i olika delar…fortsättning följer…

Kram Agnetha