Tänk vad man inte vet….

Vardagen for igång som vanligt måndag och tisdag. Tisdag eftermiddag börjar jag känna en värmande och ömmande känsla i magen. tar 2 Alvedon och jobbar vidare. Vid 17-tiden när maten skulle förberedas hade jag så ont i magen att jag gick omkring med vetekudden kring magen. Försökte få i mig lite mat men gick knappt. Vid 18 låg jag som en våt fläck på toagolvet, med smärtor från h…….Kräktes många gånger och hyperventilerade. Akuten nästa, mängder av prover och flera röntgen senare blev det operation för akut blindtarmsinflammation. Nästa dag hemma igen nyopererad och sittandes i soffan….tänk vad man inte vet vad som kan komma i vägen i sitt liv som man så många gånger tar för givet. Viktigt att ta till vara på varje dag. Som tur är, är jag en person som tycker om vardagen och gör den till det lilla extra på helger eller mitt i veckan. Njuter av små saker i vardagen som att tex tända ljus och dricka mitt eftermiddagskaffe i en mysig stämning, duka lite vardagsfint eller köpa mig själv en liten blomma då och då, det är mysiga saker för mig.

Nu blir det att vila några dagar!

Må så gott och ta hand om er därute!

Kram Agnetha

Söndagskvällen bjöd på….

…bakning med ungdomarna. Vi bakade av en stor saffransdeg och en sats med pepparkakor. Till det skrålade julmusiken och ungdomarnas prat, fniss och skrattande och egentillverkade pepparkakor och provsmakning av deg. När allt var färdigt i ugnen blev det glögg och provsmakning av rykande färska bullar och pepparkakor innan de for hem till sig igen. Mysigt att ha dem alla här och julstöka tillsammans.

Många bullar blev det…..

Och många olika pepparkakor blev det….

I morgon eller på onsdag ska jag gör egen fågelmat till mina fåglar både till huset hemma och till huset vid havet. Får visa sen när det är klart.

Ha en fortsatt skön måndagskväll. Själv är jag lite trött så här på måndagen så det får bli en kväll vid datorn och tv´n.

Kram Agnetha

Produktiv dag hemma i stan…..

….vaknade tidigt denna lördagsmorgon, inte så konstigt då det blev sängen relativt tidigt igår. När vi var klara slängde vi skräp och sen stod vi på Herr Kampads varuhus och hängde på låset tills de öppnade. Inhandling av nytt köksbord och ett gäng nya ljus blev det, sen vidare till Rusta för lite saker och sen sist storhandling av mat i Ekholmen. Hemma till lunch, intag av lunch, hundpromenad och sen ihopsättning av nya köksbordet, blev väldigt nöjd (visar bilder en annan dag).

Nu har lugnet lagt sig i huset i stan, mörkret har lagt sig och ljusen är tända. Köttet ligger framme för snart drar mannen igång grillen, det blir både rostas, karré och kyckling. Till det serveras potatisbakelser och kalla såser, ska bli riktigt gott.

Vi mjukstartade kvällen med lite ost och kex och lite vin, älskar att sitta och plocka med detta som förrätt.

Ostarna vi hade var vanlig Brie, Wernessons LE GRUYÈRE och den franska MORBIER. Min favorit är Le Gruyére och mannens favorit är den franska Morbier. Till det lite olika goda marmelader och sylt.

Snart duka lördagsfint!

            

I morgon blir det möbelaffärstur med dottern för att titta på soffor och sen blir det bakeftermiddag med ungdomarna.

Önskar er en härlig lördagskväll! Kram Agnetha

Det blev en….

….pizzakväll. De tillfällen, inte ofta, kanske en dag i månaden vi köper hämtmat, blev det idag pizza. En stressig vecka med extra allt, så orkade vi inte laga mat denna fredagskväll. Vi beställde pizza från Duvkullens pizza, som har bytt ägare och dessa pizzor var sååå goda. För mig med glutenfri pizza brukar vara lite torra och tråkiga i smaken, men denna var fantastiskt god. En stark ost i grunden gjorde hela smaken på pizzan, så nöjd och mätt och belåten. Jag valde en Capricciosa som var glutenfri, mmmm.

Nu idol och fredagsmys. Tar nya tag i morgon med ikeabesök och storhandling av mat, städning och veckans tvätt.

Trevlig fredag! Kram Agnetha

Mini makeover….

Liten makeover planeras…. detta köksbord från Ikea ska hämtas, har ett runt i köket idag hemma, men är inte riktigt nöjd med det så nu provar vi detta. Lilla vitrinskåpet från Jysk ska det hämtas tre av och ställas ihop på rad. Har inte bestämt mig än om tv`n ska stå därpå eller inte, vi får se.

Soffa vill vi ha ny också, men det tar vi och kollar på i mellandagarna när vi är lediga kan vi åka runt och provsitta soffor :)n Även en fondvägg i vardagsrummet, där är vi nog överens om färg, men inte när det ska bli gjort. Lite i taget så blir det så småningom klart. Roligt att bara fundera, planera och börja handla lite.

 

Till landet i helgen hade vi med vår nya golvljusstake till stora fönstren. Smygprovade på lördagskvällen att ha den tänd, fin blev den och vi är nöjda.

Funderar på om belysningen ute ska få komma upp hemma i helgen, vi får se….

Må så gott! Kram Agnetha

Saffransbak till advent….

…hemma från huset vid havet…en lugn bilresa hem mellan hav och hem då det både var halt och moddigt på vägen, inget kul väglag att köra i. Helgen har varit lugn med promenader, läsning av rapporter inför rektorsprogrammet på tisdag, promenader, eldning, smaka av glöggen och grillat god plommonspäckad karrè och sen var jag idag ute i skogen och plockade med mig lite pysselmaterial hem, haha var precis genomblöt när jag klev in igen då det regnade riktigt rejält i Östanvik idag.

Mina favoriter till advents- och julbaket är saffransskorpor och den vanliga saffranskakan. Bjuder på receptet här nere. Nästa helg står bakning med ungdomarna på schemat. Lussebullar och pepparkakor ska göras, kanske även lite ljusslingor ute kommer upp. Fuskar lite och tar in lite eftersom:)

Doftar ljuvligt…..

…och smakar mumma…

Här kommer recepten:

SAFFRANSKAKA
200 gr margarin
1 pkt saffran, (0,5g)
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(florsocker)
Smörj och ev bröa en slät, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smällt matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Häll den i formen.
Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
När kakan svalnat, sikta ev över lite florsocker när den ska serveras.

SAFFRANSSKORPOR (ca 35 st) (Leila`s)
100 gr smör
1 g saffran
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl sötmandel

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med saffran, häll sen över det i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna med den hela sötmandeln och vänd ner det i bunken.
Forma degen till tre längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader. Skär dem i ca 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten. Torka skorporna  i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Lycka till!

Nu fortsätta att läsa rapporter och skriva för opponeringen.

Trevlig kväll! Kram Agnetha

God morgon från Vinö….

….sovit som en stock på samma sida i 7 timmar, behövde nog det tror jag. Tystnaden här på landet gör att jag sover så gott! Vaknade pigg och denna helg går i lugnets tecken. En tur in till Gamleby, promenad och en tur till skogen för att plocka lite saker att ta med hem imorgon.

   

Långfrukost med tända ljus (vaniljdoftljus från Rusta för en tia) i soffan, nyhetsmorgon, kaffe och en kaffe till, lugnt och stilla i sin egen takt, så skönt på helgen.

Önskar er en skön start på helgen! Kram Agnetha

Ytterligare ett tips, men på något smarrigt…..

….till helgens efterrätt kanske… går bra att förbereda dagen innan den ska serveras. Här kommer Helgens goding – Oreokaka.

 

Servera gärna kakan med goda hallon, antingen färska eller upptinade lite blöta från frysen, gott vilket som.

Här kommer receptet:

INGREDIENSER: (ca 10-12 bitar)  
Oreobotten:
150 g oreokex med chocolate cream
75 g smält smör

Cheesecakefyllning:

300 g Philadelphiaost
250 g ricotta
2-2 1/2 dl strösocker
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
150 g oreokex (vanliga)

Topping: Hallon              

        Oreobotten:
Krossa eller mixa oreokexen till fina smulor och blanda
smulorna med det smälta smöret.
Kläm fast ett bakplåtspapper mellan botten och den löstagbara
kanten på en springform, 18-24 cm i diameter och tryck ut degen
i ett jämnt lager, Låt stå i kylen i 20 minuter.

Cheesecakefyllning:
Vispa ihop philadelphia, ricotta, socker, grädde och vanilj-
socker till en tjock smet som fortfarande ska gå att hälla.
krossa oreokexen och häll ner i smeten.
Häll smeten över oreobotten. Ställ in i kylen.

Servering:
Ställ fram kakan en stund innan servering. Värm hallon och servera tillsammans med kakan.

Lycka till!

Till helgen väntas en landethelg, ska läsa rapporter inför opponering på rektorsprogrammet nästa vecka och sen ska jag till skogs och plocka mossa, granris och små granar inför adventspyssel och pyntning som ska med hem. Nästa helg blir nämligen bakhelg med ungdomarna, lussekatter, pepparkakor och lite annat smått och gått står på schemat.

Må så gott! Kram Agnetha

Tips på underbara helgblommor….

…förra fredagen efter mina vanliga fredagsmöten i stan köpte jag med mig en bukett fredagsblommor/helgblommor hem. Tycker det är så mysigt att köpa färska blommor och ställa fram till helgen när man vill göra det och känna det lite festligt och lite extra till helgen. Jag blir glad av att ha blommor hemma och att både få och köpa hem till sig själv. En liten belöning efter veckan som gått är väl aldrig fel:) Buketten jag köpte var från den mysiga butiken Blooming Design, stora buketter utanför affären att välja på. De kostade 200 kr/ bukett, lite dyrt men vet ni vad, denna vecka behöver jag inte köpa några helgblommor, de står fortfarande lika fina som förra fredagen, lycka för mig!

 

Stor härlig blombukett….

Står fortfarande lika fin på bordet i vardagsrummet…

Trevlig torsdag! Kram Agnetha

 

Julen börjar flyga in….

….Vi börjar med lite bak… En fantastisk god saffranskrans med mandelmassa och apelsin. Receptet ser ni längre ner.

  

Recept till 1 krans:

1/2 gram saffran (1 pkt), 2 krm salt, 25 gram jäst, 50 gram smör, 2 1/2 dl mjölk, 125 gram kesella mager, 1 dl strösocker, 8-9 dl vetemjöl.

Fyllning:

100 gram riven mandelmassa och 1 apelsin, rivet skal.

Dekoration:

1 uppvispat ägg och 25 gram flagad mandel.

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löst sig.

Tillsätt kesella, salt, saffran, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen ordentligt tills den är blank och smidig. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter.

Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut till en rektangel, ca 20×40 cm.

Riv mandelmassan fint och strö den över hela degen. Tvätta apelsinen noga, riv skalet och strö det över mandelmassan.

Rulla ihop degplattan till en rulle. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och forma den till en krans genom att nypa ihop skarven och sedan klippa flikar. Vik varannan vänster och varannan höger. Låt jäsa i cirka 30 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 175 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över flagad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.

Luktar mumma 🙂   Lycka till!

 

Kommer nu fortsätta att bomba er med jul/bakinspiration inför kommande advent och jul, min bästa högtid ju….

Ikväll väntas bästa vännerna på besök, ända sen barnen var små har vi haft halloweenfirande med middag, så även nu när alla ungdomar är stora, så mysigt när vi träffas alla fortfarande. Nu då ingen utklädnad, men god mat och gott sällskap är mer än gott nog när vi träffas. Ska bli mysigt att ses ikväll, så nu håller jag på med full förberedelse här, nu hasta vidare…. bilder kommer under morgondagen av vår kväll.

Ha det bäst! Kram Agnetha