Fresta i höstmörkret med en….

….Lysande läcker fiskgryta/soppa….

Detta åt vi till kvällsmat igår, så gott!

      

Fiskgryta med smak av saffran: för 4 personer.

400gr torskfilé, 300 gr laxfilé, 1/2 purjolök, 1/2 gul lök, 1 msk smör, 1 vitlöksklyfta, 1 1/2 tsk tomatpuré, 1 1/2 tsk salt, 1 tsk timjan, 1 tsk basilika, 2 1/2 dl vitt vin, 1 1/2 fiskbuljongtärning, 2 1/2 dl grädde, 1 dl creme fraiche, 2 dl vatten, 1 paket saffran á 1/2 g, 300 gr räkor med skal. (Om man vill kan man även ha i 1 burk musslor, jag skippade det.)

Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjolöken, skala och hacka löken. Smält smöret i en stor gryta. Fräs löken ett par min tills den blivit mjuk. Pressa ner vitlöksklyftan. Blanda i tomatpuré, salt, timjan och basilika. Fräs detta en kort stund. Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par min. Häll i grädde, creme fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 min.

Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm. Lägg dem i grytan och sjud ytterligare 8 min tills fisken blivit fast. Skala räkorna, tillsätt dem och ev musslorna. Hetta upp snabbt och servera genast, gärna med ett gott bröd och vitlöksmajonnäs.

Vitlöksmajonnäs: 2 dl majonnäs blandas med en pressad vitlöksklyfta, några droppar vitvinsvinäger och en ”dutt” cayennepeppar. Rör samman allting och servera till soppan.

Lycka till!

 

Nu skynda, dags att åka för ett besök hos en sjukgymnast, har haft problem med en inflammation i en axel som inte vill ge sig, får se vad hon säger….

Må gott i höstsolen, Kram Agnetha