Vaknade till ett vitt vinterland…..

I dag när vi vaknade var det ett vitt landskap vi vaknade till, men såå mycket snö det kommit i natt….Efter frukost gick mannen ut och skottade, snart var det fler grannar ute och gjorde likadant och de även hjälpte våra äldre grannar som har svårt att skotta, en riktig grannsamverkan på förmiddagen så att alla garageuppfarter blev skottade på vår gata. Även barnen på gatan hjälpte till att skotta, någon åkte skidor och en annan tog fram pulkan, full aktivitet, så härligt:)

Gårdagens mat hann jag inte fota till mina recept. När man har ungdomar som är hemma på mat och man ropar att maten är klar så säger det bara tjoff så är de redan i gång och äter, haha, roligt att de gillar det man lagar. Visar i stället min nya gryta som vi köpte i mellandagarna till alla framtida goda grytor vi ska laga. Det var en lite större bra storlek eftersom vi oftast är ganska många vid olika middagar så var det bra med en lite större.

I denna grytan i går gjorde jag en krämig fläskfilègryta, till det serverades en potatisgratäng och en härlig sallad. Receptet kommer här nere:

Recept krämig fläskfilégryta

150 gr soltorkade tomater, 1 kg fläskfilé, 2 burkar cantadou vitlöksost, 6 dl grädde, 1 gul lök, 1 vitlöksklyfta, 1 röd paprika, 1 ask champinjoner, 2 msk soya och 2 msk koncentrerad kalvfond.

Strimla kött och bryn i margarin, salta och peppra och stek dem färdiga, lägg dem sen på en tallrik. ta en gryta och stek löken mjuk och ta sen i paprika och champinjonerna och stek en liten stund till. Häll sen på grädden, värm, blanda sen i osten och låt den smälta in i grädden, rör runt samtidigt. Hacka tomaterna och lägg i såsen. Smaksätt med fond, soya, salt och peppar. Låt såsen sjuda några minuter, lägg sen i köttet, rör runt och låt alltsammans sjuda ihop några minuter. Servera sen med valfritt tillbehör, Lycka till!

Mellomyset fortsätter….

När middagen var klar var det dags för mello och lite god efterrätt. Efterrätten gillades bättre en kvällens startfält, men vi tyckte alla om Mohombi 🙂 Här kommer kvällen efterrätt…

Atereightpannacotta, vaniljpannacotta och chokladdoppade jordgubbar blev kvällens efterrätt….

Här kommer recepten på de två pannacottorna:

Ater Eigt Pannacotta

Du behöver: 2 st gelatinblad, 5 dl vispgrädde, 1/2 dl socker och 8 st after eight bitar.

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten några minuter. Ta fram en kastrull och sjud upp grädde och socker. Dra kastrullen från plattan och rör ner after eight bitarna och de urkramade gelatinbladen. Rör/vispa allt tills allt blandar sig ordentligt. Häll upp i serveringsglas och ställ i kylskåpet minst 3 timmar. Innan servering dela en after eight och stick ner i pannacottan och sen är det dags att servera.

Vaniljpannacotta

Du behöver: 3 dl grädde, 1 blad gelatin, 3 msk socker och en vaniljstång.

Gör så här:

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i några minuter. Koka upp grädden med sockret och den hela vaniljstången. Lyft sedan ur vaniljstången och skrapa ur lite vanilj ur stången och lägg det tillbaka i grädden, blanda. Krama ur gelatinbladet och rör ner den i grädden. Rör/vispa tills det blandar sig ordentligt. Häll upp i serveringsglas, låt stå kallt i ca 3 timmar. Servera gärna med lite färska hallon.

Får se vad vi hittar på för gott till nästa mellotillfälle….

Nästa lördag är vi bortbjudna till goda vänner så det får bli helgen efter. Helgen är snart slut och veckans jobb tar vid, hoppas traktorn har hunnit skotta våra gator tills i morgon så det går lite lättare att köra. Önskar er en fin avslutning på helgen och en bra start på nästa vecka. Må så gott!

kram Agnetha