Det var full fart…

…..på marinan i Loftahammar i helgen när vi var där en sväng för att handla lite på Ica.

Många båtar hade redan kommit i och flera båtar och familjer både körde ut och kom in i båthamnen.

Kranen står där och är beredd att ta sig an nästa båt som ska lyftas i.

Full fart var det också bland de båtägare som ej fått i båten än. Det fejades och putsades för att förbereda dem för sjösättning.

Minns så väl själv som barn när jag och mina syskon fick vara med min pappa vid förberedelserna på våren då vår båt skulle i. Vi hade en träsnipa som skulle oljas och tjäras. Kommer ihåg lukten så väl när detta skedde. Roliga minnen:)

Vi har inte lagt ner vår båt än på Vinö, men det blir nog vilken helg som helst framöver när vi är där, så vi kan ta vår första tur för i år. Det ser jag fram emot 🙂

Nu snart ut på rundan med hunden när det svalnat lite, han tycker det är lite jobbigt i värmen vår gamla följeslagare.

Må gott! Kram Agnetha

Så kom de äntligen….

……kossorna på Hersö – rakt över oss på landet på Vinö. Kosläppet på Hersö lyckas jag att pricka in, jaa jag tror nog det kan vara 5:e året nu, så mysigt och härligt att se när de kommer på pråmen, förväntansfulla och råååmar så det ekar i vår lilla vik 🙂

Här svänger han runt med båten för att kunna lägga till vid bryggan på ett bra sätt.

 

De hoppas och springer och råmar för fullt 🙂

Väl framme är det dags att få i land dem, en efter en…

Till slut var det första lasset på plats, troligtvis kommer säkert ett till.

I kväll blir det eurovision med familjen 🙂

Önskar er en trevlig kväll!

Kram Agnetha

April flög förbi och nu är fina maj här…

…födelsedagarnas månad är förbi – april då hälften av alla i vår släkt/vänner krets, så firandet har hållit på hela april och avslutades i slutet av april med godingen längst ner på bild som blev 12 år – gullehunden nr 1.

Äntligen är våren här med planteringar och fina blommor i naturen och hemma på tomten kom krokusarna fram.

Även snödropparna gjorde sig påminda.

För-odling och lägga potatisen för att gro gjordes också i april, körsbärstomater, svarta och röda är på g.

      

I år efter denna långa vinter och isen som låg länge på landet så när isen sprack och började smälta, drog den med sig delar av vår badbrygga. Vilka krafter och strömmar det är och blir vid islossning då det kan dra med sig halva bryggan och dess fundament under. Nu blir det att fixa till det tills badsäsongen är i gång.

Här är snyggingen som blev 12 år i april 🙂

Snart ut på en andra powerwalk för dagen och sen blir det grillad lax till kvällsmat. Den kalla potatissalladen står redan klar och förbered i kylen för att gotta till sig alla smaker. Återkommer med recept……

Må så gott! Kram Agnetha

 

Egen fågelmat….

I år har jag provat att göra egen fågelmat. Pysslade med det mellan jul och nyår. Det är så mysigt att se fåglarnas aktivitet i trädet kring all mat. Har haft turen i flera år att ha bland annat ha domherrar på besök, så de är nog nöjda i år kan jag tro.

Hittade lite inspiration och plockade fram och gjorde iordning lite formar koppar och apelsinskal.

     

När de var klara hängde jag alla i mitt lilla äppelträd i huset i stan.

            

Jag smälte ett paket kokosfett i en kastrull. Tog av den från plattan och blandade i blandade fågelfrön tills det blev en ganska tjock konsistens. Jag klickade sen i blandningen i formarna och satte fast snören och diverse kulor och pinnar. Ställde sen dessa att stelna ute på altanen under tak i 2-3 timmar innan jag kunde hänga upp dem. Superenkelt och kul att göra själv.

Idag är det trettondagsafton, vi är på landet och har det lugnt och skönt. Har pluggat, läst böcker till rektorsprogrammet och gått promenader. Ikväll blir det grillat till kvällsmat, mannen grillar nötkött och kyckling till mig. Till det serveras sötpotatispommes och grillade grönsaker, mums!

Önskar er en trevlig trettondagsafton!

Kram Agnetha

Mat på Sjövis…mannens musslor….

Inspirerad av gårdagens middag ute på Ett rum och kök, efter bio med goda vänner då vi såg Solsidan som var riktigt bra och rolig provade mannen på att koka egna musslor när vi kommit ner till landet idag. Själv åt jag rårakor och stekt kyckling då jag inte är så förtjust i musslor.

Receptet kommer här nere:

Moules Chèvre

Ingredienser för 2-3 portioner:

1 nät blåmusslor, 1 gul lök, 2 vitlöksklyftor, 2 dl vitt vin, 1 msk honung, 2dl chreme fraiche, 200 g chèvreost, i bunt hackad bladpersilja, salt och nymalen svartpeppar.

Gör så här:

Tvätta/rensa musslorna och ta bort de som ej stänger sig om man knackar dom lätt i bänken eller är trasiga. Hacka lök samt vitlök och fräs i en gryta på medelvärme tills löken är mjuk. Mosa chèvren och blanda med chreme fraichen och honung. Häll vinet i grytan och därefter chreme fraicheblandningen. Låt allt koka upp och häll sedan i musslorna, täck med lock. Koka musslorna ca 5 minuter tills de är klara och har öppnat sig, skaka grytan några gånger.

Strö över rikligt med nymald svartpeppar, salt samt persilja och servera genast med något gott bröd.

Lycka till!

Nu väntar ett par sista sköna dagar på vår ledighet på landet. På lördag bär det av till Västervik på 19-årskalas för barnens kusin. På måndag drar vardagen och jobb igång igen.

Må så gott! Kram Agnetha

Ett litet middagstips…..

När julen gjort sitt och man är trött på både julmaten, rester och allt godis så brukar jag bli sugen på nya recept, nya goda maträtter att testa. Denna kycklinggratäng provade vi idag, det blev en ny favorit med lite extra tillbehör nästa gång bara. Receptet finner ni nedanför bilderna.

Krämig kycklinggratäng!

Detta behövs:

1 kg kycklingfilèer, salt, svartpeppar, 10 st soltorkade tomater i olja, 1 stor vitlöksklyfta, 0,5 röd chili utan kärnor, 1 tsk torkad timjan, 1 tsk torkad oregano, 5 dl utspädd kycklingbuljong, 2, 5 dl grädde, 1 dl parmesan, fint riven.

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader, varmluft. Dela kycklingfilèerna i mindre delar(4-5 bitar på 1 kycklingfilè) Fräs sen kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom. Salta och peppra. Lägg sen över dem i en ugnsform.

Strimla de soltorkade tomaterna. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka chilin. Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i ca 2 minuter, tills det börjar dofta härligt.

Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen. Tillsätt grädden och parmesanosten. Låt det sjuda försiktigt tills osten smällt. När den smällt gör jag en redning på 2 msk maizena utrört i lite vatten och häller i, låter det sjuda upp och gå ihop. Häll sen denna sås över kycklingen i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.

Servera med valfri pasta, färska tomater och färsk basilika som man strör över gratängen.

Tips! Nästa gång jag gör denna ska jag även ha i färska champinjoner och stekt bacon, det tror jag kommer passa jättebra till!

Lycka till!

Nu blir det att kolla på tv en stund, i morgon ska jag hasa mig till gymmet……

Kram Agnetha

 

Välkommen 2018

Välkommen 2018 du är efterlängtad….

Nya året firades in i Sturefors med goda vänner, god mat, mycket babbel och bubbel och en del samtal kring mål och förväntningar kring vad det nya året kan ge oss… spännande att ha 365 dagars oskrivna blad framför oss, och det är vi som skriver vår egen bok och vad vi väljer att fylla den med, både i ord, tankar, gärningar och spännande äventyr….det ser jag fram emot att fylla 2018 på bästa tänkbara sätt…..

Efter en skön eftermiddagspromenad i lite strilande regn, blir det nu traditionsenlig Ivanhoe på tv och en balja kaffe.

Avslutar sen nyårsdagen med ett sista julbord av det vi har kvar i frysen, en ny Jansson och julmust innan granen och julpyntet packas ner i morgon igen.

God fortsättning på det nya året!

Kram Agnetha

Att stressa ner…..

….tänk så olika man kan vara, men inget är rätt eller fel… jag är en person som varvar ner/stressar ner på landet vid sjön, vid tystnaden där inte vardagen gör sig påmind…..någon annan är tvärt om och varvar ner hemma i stan och att bara få gå och skrota hemma i huset, göra ingen ting eller bara få titta på film. Tänk att vi människor har egentligen samma behov men på olika sätt att tillfredsställa våra behov på och inget är rätt eller fel, för det handlar om vårt egna behov och det kan ingen annan styra över eller tycka något om, för det är ens eget behov som styr och vad som är rätt för en själv så att man kan bli och vara sitt bästa jag i alla lägen/tillfällen.

Ett par dagar vid havet var vad jag/vi behövde för att känna av vår ledighet…

Snart fira nyår med goda vänner och ser fram emot ett nytt oskrivet 2018 som jag tänker göra det bästa av…

Famijepromenad med hela familjen under ett dygn vid havet… det tar man vara på som mamma….

Vackra Vinö….

Må så gott! Kram Agnetha

Så kom då julafton…..

Juldagen spenderades som för så många andra med en långpromenad med hunden och spring och lek i hundhagen. Skön men blöt juldag!

Tänka sig, även om våra barn är stora så kommer tomten ändå till oss, troligtvis väldigt snälla barn vi har :)) Ludde skäller som alltid på tomten….

Många paket blev det som ungdomarna hjälptes åt att läsa och dela ut, tror alla var väldigt nöjda över dagen.

Vidare spenderades dagen i Västervik hos min ena bror, dit kom även min andra bror med familj som även hämtade min lilla pappa från sitt boende. Han orkade vara med över jullunchen, samtalade lite med oss och sen blev han tillbaka skjutsad innan Kalle Anka, kul att han orkade vara med en stund i alla fall. Mysig dag i Västervik innan vi for hemåt vid 17-tiden för jul hemma hos oss med våra ungdomar.

 

Julaftonsmorgonen spenderades med denna goding 🙂 Kaffe, julgröt, skinkmacka, julklappar under granen och nyhetsmorgon innan ungdomarna vaknade i hemma i huset över jul och julstrumpor med paket väntandes på dem….

Ibland blir det inte som man tänkt sig…men det blir bra ändå…

….december månad hade jag tänkt och förberett för många inlägg, inspiration, bilder och recept här på  bloggen, men livet ville annorlunda då jag var sjukskriven en vecka efter operationen. Tappade en veckas arbetet som skulle tas igen och därpå en hel del kvällsarbeten. Fick fokusera på jobbet och att ha kraft att hinna med vad som skulle hinnas till jul. Det kommer komma en bildkavalkad över vad som gjorts under december månad.

 

 

 

 

 

 

 

28 december 2017 ute och går på Vinö i den blåa timmen innan mörkret lägger sig, ett lugn vid vattnet och en svag dimma som låg som ett djuddämpande täcke över vattnet, så vackert och tyst….

Vi var nere några dagar och ett dygn kom alla barnen och var med, så mysigt, laga mat och babbla massor tillsammans.

Det är sonen som står där på bryggan….detta kort får mig att samla mig och tänka framåt. Även om det inte blir som man tänkt ibland så är det bra och gott nog ändå. Det blir bra i slutändan. Ser fram emot ett nytt år,  2018, ett år som ska tillägnas mig, Jag ska stå i centrum för välmående, min tid, mindre stress, säga ifrån för sånt som jag ej vill eller tycker om kring, mer träning, god nyttig mat, göra saker som får mig att må bra och mycket kärlek.

Varmt välkommen 2018!

Må så gott! Kram Agnetha